diyaliz-logo-adana

Hemodiyaliz, böbreklerin fonksiyonlarını yerine getiremediğin de başvurulan bir tedavidir. Bu tedavideki amaç böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesi sebebiyle atılamayan vücuda zararlı maddelerin kandan temizlenmesidir. Diyaliz makinesi ile gerçekleşen bu tedavide makine vücuttan alınan kirli kanı temizledikten sonra temiz kan hastaya geri verilmektedir.

Hemodiyalizde damar yolları, büyük önem taşımaktadır ve birden farklı şekilde diyaliz hastalarına damar yolu açılabilmektedir. 3 farklı yöntemle damar yolu açılabilir;

1)Fistül

Kalıcı ve güvenli damar yolu yöntemlerindendir. Kalıcı olarak uzun süre kullanılabilen fistül toplardamarın ve atardamarın cerrahi yöntemler ile birleştirilmesinden elde edilmektedir. Bu işlem gerçekleştikten sonra en erken 15-20 gün sonra hemodiyaliz için erişim yolunun kullanılması mümkün olabilmektedir.

2)Greft ( Yapay damar ile fistül açılması)

Greft de kalıcı olan damar yollarından biridir. Bu damar yolu yönteminin kullanılması için de cerrahi işlem uygulanması gereklidir. Greft, atardamar ve toplardamarı yapay bir damar ile birleştirilmesi sonucunda oluşur. Bu damar yolunun da kullanılabilmesi için belli bir süre geçmesi gereklidir.

3)Kateter

Diyaliz erişim yollarından sonuncusu ise kalıcı kateter dir.  Diğer yöntemlerden farklı olarak geçici olarak kullanılan bir damar yoludur. Genellikle ilk olarak boyundan açılması tercih edilir, ancak  kasıktan da açılabilmektedir. Acil durumlarda başvurulan damar yolu açma yöntemlerindendir.